Skip to main content

Workshop: Odvlečení do gulagov v Sovietskom zväze

Workshop

Odvlečení do gulagov v Sovietskom zväze

“Mama neplačte, ja sa určite vrátim…”

Jozef Bobalík

Počas komentovanej prehliadky v našom múzeu je prvá téma práve o odvlečených ľuďoch z Československa do gulagov v Sovietskom zväze. Bol to prvý kontakt s perzekúciami komunistického režimu. Tieto deportácie v Československu vykonávali príslušníci sovietskej tajnej služby NKVD.

Študenti budú počas bádateľského workshopu za pomoci prameňov, najmä príbehov konkrétnych ľudí hľadať odpoveď na to, ako a prečo sa československí občania dostali do gulagov“. v Sovietskom zväze. Využijú aj Mapu obetí komunizmu, kde si budú môcť vyhľadať aj konkrétnych ľudí, ktorí boli odvlečení do gulagov.

80. výročie

Tento workshop lektorujeme pri príležitosti 80. výročia začiatku odvliekania občanov do ZSSR na konci druhej svetovej vojny. Presne 13. septembra 1944 boli odvlečení generáli Čatloš a Turanec do Moskvy a tým sa začala niekoľkomesačná etapa odvliekania. Násilné a protiprávne odvliekanie československých občanov do gulagov patrí medzi menej známe a pritom najtragickejšie kapitoly našich dejín v 20. storočí.

Kľúčové slová:

  • gulag,
  • Československo,
  • Sovietsky zväz,
  • druhá svetová vojna,
  • deportácia

AK VÁM PO OBJEDNANÍ NEPRÍDE POTVRDZUJÚCI E-MAIL, PROSÍME, KONTAKTUJTE NÁS

REZERVÁCIA PROGRAMU JE ZÁVÄZNÁ. V PRÍPADE, ŽE SA Z AKÉHOKOĽVEK DÔVODU NEMÔŽETE DOSTAVIŤ, JE POTREBNÉ REZERVÁCIU ZRUŠIŤ NA E-MAILOVEJ ADRESE OFFICE@MOK.SK

Cieľová skupina

II. stupeň ZŠ, SŠ, VŠ

Kapacita

max 30 osôb

Dĺžka

1 hod

Dostupné pre

študentov, ktorí absolvovali prehliadku expozície

Cena

cenník
(hotovosť, karta, faktúra)
Späť na Pre školy