Skip to main content

Workshop: Príbeh Silvestra Krčméryho

Workshop

Príbeh S. Krčméryho a Deň pamiatky obetí komunistického režimu

“Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu”

Silvester Krčméry

Deň pamiatky obetí komunistického režimu je od roku 2020 pamätným dňom Slovenskej republiky a pripomína sa 24. júna. Tento dátum súvisí s politickým väzňom a katolíckym disidentom Silvestrom Krčmérym, ktorý na súde v Trenčíne 24. júna 1954 vyriekol pamätné slová: „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu! Tú moc vám nezávidíme a netúžime po nej, nám stačí tá pravda! Lebo je väčšia a silnejšia ako moc!“

Prvýkrát sa tento deň slávil 24. júna 2021, pričom symbolicky bolo v ten deň otvorené aj naše Múzeum obetí komunizmu. Preto je tento workshop úzko prepojený práve s naším múzeom.

Workshop vznikol príležitosti 100. výročia narodenia Silvestra Krčméry a prevedie študentov jeho silným príbehom, počas ktorého bojoval za pravdu a bol väznený v 50. rokoch počas komunistického režimu. Program sa končí spomienkou na pamätný deň a otvorenie nášho múzea v roku 2021.

Študenti sa oboznámia s represáliami 50. rokov, obdobím normalizácie v 70. a 80. rokoch a budovaním Tajnej cirkvi na Slovensku. Spoznajú význam pravdy a nádeje v období neslobody, ako aj zmysel Krčméryho výroku pred súdom.

Kľúčové slová:

  • Silvester Krčméry,
  • 50. roky,
  • Normalizácia,
  • Československo,
  • komunistický režim,
  • disent na Slovensku,
  • 24. jún – Deň pamiatky obetí komunistického režimu

AK VÁM PO OBJEDNANÍ NEPRÍDE POTVRDZUJÚCI E-MAIL, PROSÍME, KONTAKTUJTE NÁS

REZERVÁCIA PROGRAMU JE ZÁVÄZNÁ. V PRÍPADE, ŽE SA Z AKÉHOKOĽVEK DÔVODU NEMÔŽETE DOSTAVIŤ, JE POTREBNÉ REZERVÁCIU ZRUŠIŤ NA E-MAILOVEJ ADRESE OFFICE@MOK.SK

Cieľová skupina

II. stupeň ZŠ, SŠ, VŠ

Kapacita

max 30 osôb

Dĺžka

1 hod

Dostupné pre

študentov, ktorí absolvovali prehliadku expozície

Cena

cenník
(hotovosť, karta, faktúra)
Späť na Pre školy